Bli kreativ som fotograf

Vi har nog alla tagit semesterbilder på vackra landskap och solnedgångar för att sedan inse att det som var så vackert i stunden resulterade i en fullkomligt ointressant bild som inte alls förmedlar rätt känsla. Vissa människor har en medfödd blick för vad som blir en spännande och effektfull komposition, men det är också något som alla människor kan träna upp. Det viktigaste är att ta mycket bilder, att våga prova nya vinklar och att titta kritiskt och utvärderande på sina bilder.

 

Tänk i nya banor
När du ser dig omkring fastnar förmodligen din blick på en del uppenbara fotomotiv. Kanske är utsikten vacker och lockande, men om du inte tänker ett steg längre utan bara knäpper en bild är risken att resultatet inte blir så spännande. De flesta måste ta ett ganska stort antal sådana bilder för att successivt upptäcka hur mycket bättre och intressantare fotografierna blir när man vågar lite mer. Det är dock alltid viktigt att komma ihåg vad som är bildens huvudmotiv och varför man tar bilden. Då blir kompositionen på ett naturligt sätt sådan att betraktarens öga leds rätt i bilden.Fototips för nybörjare 2

 

Träna upp ditt bildseende
Genom att bli medveten om detaljerna i din omgivning kan du öva upp din förmåga att se och upptäcka det lite oväntade och vackra som inte alla ser. Betrakta kamerans sökare som din ram och testa att se världen genom den. Det är alltid bra att byta ställning, vinkel och perspektiv. Kanske blir det bättre om du hoppar upp på en bänk? Eller om du lägger dig ned på marken? Det är bara din fantasi som sätter gränser och ju friare du tänker desto bättre och mer nyskapande kommer dina bilder att bli. Ett annat knep är att bli medveten om hur ljuset faller i din omgivning. Leta efter platser där ljuset faller på ett oväntat och effektfullt sätt. Det är ett enkelt och bra sätt att skapa bilder med känsla och dynamik. När du kommit lite längre kan det vara spännande att experimentera med ljuset med hjälp av till exempel en extra blixt. Ett annat tips är att leta efter färgstarka bakgrunder eller detaljer. Färg väcker automatiskt betraktarens intresse. Sedan kan du experimentera med vad som händer om du istället gör samma bild svartvit i redigeringsprocessen. Det är också ett bra sätt att se om bildens komposition är lyckad.