Att fotografera utomhus

Ljuset är en otroligt viktig faktor vid all fotografering och ingen belysning slår dagsljuset som finns utomhus. Ute i naturen finns mängder av intressanta motiv och förutsättningarna för att ta intressanta och vackra bilder är väldigt goda. Däremot finns det en hel del saker att tänka på för den som fotograferar ute i det fria. Den kreativa blicken och fantasin är, som vid all fotografering, viktig. Det är däremot också viktigt att ha koll på tekniken för att bilderna ska blir riktigt bra.

 

Olika objektiv för olika ändamål
Utomhus finns det alla möjligheter att dra maximal nytta av dina olika objektiv och deras olika egenskaper. Vid väldigt klart väder är det ofta bra att använda ett motljusskydd. Då undviks att ljus som träffar objektivet från fel håll stör motivet med reflexer som skapar ljusslöjor eller fläckar på bilden. Vid landskapsfotografering är ofta de längre objektiven lämpliga. Det optimala vädret för utomhusfotografering är ofta inte strålande sol, utan snarare molnigt väder. Tiden på dygnet är också en faktor som påverkar ljuset kvalitet och temperatur. Tidiga morgnar eller sena eftermiddagar är ofta bra för landskapsfotograferingar då ljuset är varmt och ger bilderna ett mjukt och skimrande intryck.Att fotografera utomhus 11

 

Arbeta med olika fokus
Genom att leka med olika perspektiv och vinklar samt variera bildens fokus så kan olika effekter uppnås. Exempelvis kan du vinkla på kameran när du fotograferar höga eller lodräta motiv. Du kan testa att fotografera samma motiv både uppifrån och nedifrån och sedan studera vad effekten blir av perspektivbytet. Ibland kan det också vara en god idé att flytta motivet du fastnat för till en bättre bakgrundsmiljö, när så är möjligt. Vid fotografering av små detaljer på nära håll i naturen så kan ibland en brokig och stökig bakgrund försvåra arbetet. Är det exempelvis en blomma som ska fotograferas så kan en lösning vara att placera en bit mörkt grön papp bakom motivet och sedan arbeta med ett kort skärpedjup. Då blir bakgrunden lugn, harmonisk och konkurrerar inte med motivet. Ett annat alternativ kan vara att lägga en skugga över bakgrunden om den är väldigt rörig, då blir den mindre framträdande och därmed mindre störande.