De bästa kläderna för fotografering

När du fotar människor kan det vara i många olika avseenden. Det kan vara skolporträtt, företagsbilder, modefoton eller fantasifulla fotosessioner som handlar mer om konst än kommers. Vissa tas i professionellt syfte medan andra är rena hobbyfoton.

Oavsett vilken typ av fotografering du ska syssla med är det viktigt att dina modeller har på sig rätt kläder för tillfället. Är det ett företag som vill sätta upp bilder på alla sina anställda är det ofta lite striktare kläder som gäller medan en cabaret-affisch kommer gå i full mundering. Som fotograf är det bra att lära sig vilka kläder som passar bäst för både tillfället och ljussättningen. Det är också klokt att ha egen rekvisita – du kan till exempel hitta ett stort sortiment hos NA-KD som har allt från nya modekläder till hållbara second hand plagg, såväl som accessoarer i form av väskor, sjalar och hattar.

Material, färger och ljussättning

All fotografi handlar om rätt ljussättning och när det kommer till kläderna är det viktigt att de passar den typ av foto du är ute efter. Vill du att bilderna ska vara så naturliga som möjligt är det bra att välja enfärgade kläder i neutrala färger som varken är för mörka eller för ljusa. En härlig, stickad tröja i grått eller ljusblått gör sig vackert på bild men också klädesplagg i denim, bomull och linne. Sammet och siden blir däremot lätt för glansigt, vilket passar bättre för lite mer dramatiska fest- och kvällsbilder. Det kan också vara kul att lägga till en färggrann detalj som överraskar och gör bilden intressantare, exempelvis en röd sjal mot en annars neutral klädsel eller en mönstrad slips i flera kulörer mot en mörkblå kostym.

Bakgrund och exponering

Fotografer älskar att leka med exponeringstiden eftersom det går att uppnå många spännande effekter med den. Om modellen till exempel håller i ett tomtebloss gör en snabb exponeringstid att det endast ser ut som att han eller hon håller i en gnistrande liten pinne, medan en lång exponeringstid kan avbilda alla ljusets rörelser om denne viftar med blosset. På liknande vis går det att göra bilder extra ljusa eller mörka, och det kan nyttjas på flera sätt vid porträttfoton. Ett barn klätt i ljusa kläder som samtidigt blir lite överexponerat blir gulligt och änglaliknande, medan en svartklädd person med skarp ögonmakeup och en underexponerad ton blir dramatisk och spöklik.

Tänk också på bakgrunden. Om du har en mörk bakgrund men samtidigt vill att modellens kropp ska synas bör han eller hon ha ljusare kläder på sig, och tvärtom. En svart polotröja mot en svart bakgrund gör att bara huvudet svävar i mörkret på bild. Samtidigt är det kanske en sådan effekt du är ute efter? Det är just därför som det är bra att ha ett litet lager med olika rekvisita så att det går att experimentera och ändra på bilderna eftersom. Ibland glömmer folk också vad du har sagt och kommer iklädda plagg som är helt fel för de foton som ska tas. Var väl förberedd så kommer både du och kunden bli nöjda.