Fototips för nybörjare

Om du bestämt dig för att börja fotografera och kanske även införskaffat en ny kamera så är det naturligt att du är ivrig och sugen på att komma igång. Det finns ett antal enkla tips och saker att tänka på som gör fotograferandet roligare och som ökar dina chanser att ta bra bilder redan från början. Först och främst; läs kamerans instruktionsbok för att få ut det bästa av din kamera. Det är extra viktigt om det till exempel är första gången du använder en digital kamera. Då lär du dig vilka inställningar du bör använda för att ta så bra bilder som möjligt. Mycket går att fixa till i redigeringen, men inte allt. Om exempelvis kontrasten är för stark eller bilden är väldigt överexponerad så försvinner detaljrikedomen i de ljusa partierna vilket är något som inte kan återskapas i redigeringen. Om din kamera har ett utbytbart objektiv så läs även bruksanvisningen till objektivet. Att köpa kamerautrustning är ofta en stor investering och speciellt om du vill starta en professionell fotokarriär. Om du har eget fotoföretag kan du förbättra din likviditet genom att anlita factoringbolag som erbjuder hjälp med factoring.

 

Håll linsen ren
Var mycket noggrann med att hålla objektivets lins ren. Smuts, damm och fett på linsen kan förstöra dina bilder på ett väldigt onödigt sätt. Det är värt att investera i en professionell putsduk och en liten blåspensel som används för just detta ändamål. Ta sedan för vana att alltid rengöra linsen när du använder kameran. Kom ihåg att aldrig använda till exempel vanligt hushållspapper eller tröjärmen vid rengörning. Det innebär oftast bara att smutsen smetas ut och ibland gör det då ännu större skada på linsen och dina bilder.Bli kreativ som fotograf 2

 

Kompositionen är viktig
Öva dig på att skapa harmoniska och intressanta kompositioner när du fotograferar. Det går visserligen att förändra bildernas komposition genom beskärning vid redigeringen, men det är ändå viktigt att det finns en medvetenhet redan när bilden tas. Att använda sig av det gyllene snittet är en bra och vägledande regel i början. Det är också ofta bra att gå betydligt närmare sitt motiv än vad många nybörjare spontant väljer att göra. På så sätt slipper man störande detaljer i omgivningen och fokus hamnar rätt från början. Tänk också på att hålla bildens nedersta kant parallell med horisonten så att bilden blir rak.