Fotograferar man med blixt går man tillbaka till det som fotografin handlar om, att måla med ljus. En blixt kan vara förödande för en bild, men använder man den på rätt sätt kan den bidra till att en tråkig bild blir mycket mer spännande. Det finns tre olika sorters blixtar att använda sig av beroende på ambitionsnivå och ekonomi, den inbyggda blixten i kameran, externa blixtar och studioblixtar. Dessa ger olika möjligheter till skapandet av bilden och även olika resultat i slutändan. Är man inte rädd för att experimentera kan man få fram många olika effekter med hjälp av en blixt.
Introduktion till blixtfotografering
Som vi nämnde tidigare finns det tre olika blixtar man kan använda sig av beroende på ambition, kamera och ekonomi. Har man en systemkamera har man fler möjligheter men det går att göra mycket med en digitalkamera som t.ex. en kameran i en smartphone också om man har fantasin.En unik Bukowski-auktion hålls i Stockholm den 28 november och visningen inför den äger rum mellan den 24-27 november. Där kommer verk av bland annat stora fotokonstnärer som till exempel Albert Watson att auktioneras ut. Det är ett bra tillfälle att inhämta inspiration kring hur dessa fotografer använder blixtar i sina bilder.
Möjligheterna med blixt
Att fotografera med blixt öppnar upp en värld av nya möjligheter av bildskapande. En inbyggd blixt kan lätt bli alldeles för skarp och ge osmickrande hårda skuggor i motivet men täcker man den med ett vitt papper eller vitt kaffefilter dämpar man ljuset och det blir ett mer smickrande ljus på motivet. Har man en extern eller en studioblixt är möjligheterna fler. I så fall kan man placera blixten i olika vinklar gentemot motivet och på det sättet skapa olika effekter i bilden. Man kan även rikta blixten annorlunda och välja hur starkt ljuset ska landa på motivet. Det finns oändliga möjligheter med blixt och på internet finns många resurser att tillgå. Det är bara fantasin som sätter gränser.