Utrustning för proffsfotografer

Precis som i många andra yrken finns det viss utrustning som är specifik för fotografyrket, och som de som verkligen är seriösa i sin bransch behöver och använder sig av regelbundet. För fotografer kan detta bli en dyr historia, då allt från kamerahus till objektiv och tillbehör kommer med en ganska stor prislapp. En bra idé är därför att börja med det mest grundläggande, och sedan bit för bit bygga ut sin fotoutrustning tills man känner att man har en komplett uppsättning.1024px-2011-03-06-fotoworkshop-nuernberg-by-RalfR-08

Om du väljer att börja med grunderna är det allra första du behöver naturligtvis kameran och ett eller flera objektiv. Kamerahuset är sannolikt en av de största investeringarna du kommer att göra, så det kan vara värt att lägga ned lite extra eftertanke när du väljer. Fundera över vilken typ av fotografering du kommer att göra mest (porträtt, naturfoto etcetera) och välj ett kamerahus som passar för det. De flesta kameratillverkare har paket med sina kameror, då ett eller flera objektiv följer med till något rabatterat pris, vilket kan vara en bra utgångspunkt. Allt eftersom du ser vilka behov du har kan du utöka med andra objektiv, som en telezoom, ett makroobjektiv och så vidare.

En annan grundläggande del av utrustningen är en kameraväska som skyddar kameran och dina objektiv, och som är så smidig att du kan ta med dig kameran överallt – för det kommer du att behöva göra om du ska arbeta som professionell fotograf. Annat som är bra att bygga ut din ”arsenal” med över en längre tid är extra minneskort och extra batteri, externa blixtar, motljusskydd och fjärrutlösare. Om du dessutom arbetar med porträtt kan det vara en bra idé att investera i utrustning så att du kan ha en egen fotostudio hemma, till exempel paraplyer, stativ, softboxar, blixtlampor, en bakgrundskärm och annat. Vilken utrustning man köper handlar i slutändan om vilka behov man har och vilken typ av fotograf man är.