Starta eget som fotograf

Om man har kommit så långt i sitt hobbyfotograferande att man börjar vara stolt över sina bilder och känner att man skulle kunna sälja dem till andra, kan det vara lockande att starta ett eget företag, och försöka leva på sin passion, fotografering. Det man måste ha i åtanke är att man som frilansande fotograf inte har någon ekonomisk säkerhet eller trygghet. Om man är medveten om detta och ändå vill göra det har man sannolikt tillräckligt med drivkraft för att starta ett eget företag.woman-407168_1280

Någon som har gjort det är Daniel Månsson. Han utgick från sin passion när han startade sitt företag, nämligen att fotografera skateboardåkare och surfare. Han har på det sättet skiljt sig från mängden, genom att ha en särskild inriktning och en särskild specialitet, som han har bemästrat. Det är viktigt att liksom Daniel Månsson ha en tydlig idé när man startar sitt företag – vad vill man fotografera, och vika är ens målgrupp? För Daniel Månsson är det tydligt att hans uppdragsgivare och målgrupp är reklambyråer och tidningar. För en porträttfotograf är det snarare företag och privatpersoner, medan en naturfotograf kanske framförallt riktar sig till magasin och naturtidningar.

Det är naturligtvis viktigt att man har all utrustning som behövs, men det är lika viktigt att inte stirra sig blind på att man måste ha tillgång till dyra kamerahus och dyra objektiv för att klara sig som fotograf. Det är inte kameran som tar en bra bild, utan fotografen själv, och har man en enklare systemkamera som man kan utan och innan klarar man sig sannolikt bra med det tills man har råd att investera i mer avancerad utrustning. Det är nämligen ett av Daniel Månssons råd till nya fotografer som vill starta ett företag: låna inte pengar för att köpa utrustning, och investera inte i sådan utrustning som du inte vet kommer att generera pengar. För att spara pengar i början kan det vara en god idé att köpa en del av utrustningen begagnad. Med sidor som Allaannonser.nu är det enkelt att hitta det du söker, eftersom du med en enda sökning kan leta efter det på i princip alla annonssidor på internet.

Genom att inte skuldsätta sig har man inte samma press på sig att tjäna pengar snabbt, och är då mer fri att verkligen följa sin egen passion och sin egen idé, vilket är viktigt när man ska etablera sig i en delvis konstnärlig bransch.