Den lyssnande fotografen

Att vara fotograf kan vara en ensam sysselsättning. Är du landskapsfotograf strosar du ofta omkring själv i naturen för att hitta den perfekta vyn, gärna i symbios med en vacker solnedgång. Detsamma gäller för gatufotografering. Även om du är omgiven av människor i stadsvimlet går du omkring ensam och försöker finna intressanta personer eller händelser att föreviga. Att man är ensam är inte något negativt; det är en självvald ensamhet. Många av oss fotografer fungerar dessutom som bäst när vi befinner oss i “zonen” och kan fokusera på fotograferandet istället för att vara sociala.

För att verkligen kunna skärma bort omgivningen väljer en del fotografer att använda sig av hörlurar när de fotograferar. Vissa sätter endast i hörlurarna, utan något ljud, i öronen för att markera att de inte vill bli störda. Andra fotografer väljer att fylla hörlurarna med ljud i någon form. Därigenom kan de effektivt skärma bort vad som sker runtomkring och behålla totalt fokus på fotograferingen.

Val av lurar för fotografer

De flesta fotografer som väljer att ha ljud i öronen när de fotograferar använder sig av sin smartphone i förening med ett par enkla hörlurar. Man kan självfallet använda sig av on-earhörlurar, men de är skrymmande. Det är därför oftast bättre att använda sig av in-earhörlurar. De har en lägre vikt och tar mindre plats. Du kan dessutom snabbt placera dem i en ficka när du inte längre vill använda dig av dem. Detta blir betydligt svårare att göra med ett par on-earhörlurar.

Den bästa lösningen är att använda sig av ett par airpods när man fotograferar. Man undviker alla problem med en hörlurssladd som ständigt fastnar i kameran eller i den övriga kamerautrustningen. Airpods har ett utomordentligt ljud och återger såväl klassisk musik som stilla samtal med högsta möjliga kvalitet. De har dessutom en bra batteritid, varför man inte behöver bekymra sig om att de ska sluta fungera under tiden som man fotograferar.

Ljud för fotografer

Vad man vill fylla lurarna med under tiden som man fotograferar är ett högst personligt val. Vill man koncentrera sig på fotograferingen kan filmmusik, jazz, eller någon form av meditationsmusik vara ett bra alternativ. För den som klarar av att hålla koncentrationen även med engagerad musik i lurarna, kan de senaste topplistorna eller den egna favoritmusiken vara ett alternativ.

Ett annat alternativ är att lyssna på podcaster. Risken är att man tappar fokus på fotograferingen men de flesta podcaster kan man lyssna på utan att vara alltför koncentrerad på vad som sägs. Dessutom finns det en rad mycket bra podcaster med inriktning på fotografi, vilka kan vara inspirerande att lyssna på när man går runt med kameran i handen. På den internationella scenen kan nämnas David Yarrows svarvita podcast eller Nick Pages podcast om landskapsfotografering. På den svenska scenen för podcaster med inriktning på fotografi är “Fotografen och landskapet” eller fotosidans poddradio två mycket lyssningsbara alternativ.