Paparazzi, fotografens mörka sida

Att vara fotograf är en väldigt kreativt syssla, oavsett om man har det som hobby eller som jobb. Varje dag tas det massvis med fantastiska bilder på bland annat människor, händelser och naturen. Som hobbyfotograf används bilderna oftast privat medan professionella fotografer tar bilder på uppdrag. 

 
Däremot finns det en del fotografer som dras med ett väldigt dåligt rykte, mest på grund av hur de beter sig. Det är paparazzi-fotograferna. En paparazzi tar bilder på kändisar, oftast utan deras tillåtelse, i syfte att sälja vidare dessa bilder till tidningar eller skvaller-media. Kändisar lever ett väldigt exponerat liv och förföljs ofta av någon paparazzi som försöker ta säljande bilder. Bilder som säljer bra är oftast nakenbilder, bröllopsbilder och bilder där de ser särskilt oattraktiva ut. Detta innebär i sin tur att dessa fotografer tar till alla medel de kan för att kunna få så lönsamma bilder som möjligt, oftast utan någon som helst hänsyn till personerna de tar bilder på. Kändisarna upplever oftast att fotograferna kränker deras privatliv, men de förväntas leva med det som en naturlig del av kändisskapet. En paparazzi-fotograf kan vänta i flera timmar på att ta en säljande bild. Då man idag kan ta relativt skarpa bilder från långt håll med vissa objektiv så har de alla möjligheter att gömma sig och ta smygbilder från distans.Paparazzi, fotografens mörka sida 244

 

Prinsessan Dianas död
En av de mest kända händelserna som involverade paparazzi är prinsessan Dianas död 1997. Hon omkom i en bilolycka när hon försökte fly från ett gäng paparazzi. Fotografernas beteende kan nästan liknas vid stalkers som besatt följer kändisar överallt. I många fall har de fått besöksförbud eller andra rättsliga straff. En av de senaste kontroverserna som involverar paparazzi är att de tar bilder på kändisarnas barn. Att okända personer tar bilder på ens barn skulle förarga vilken förälder som helst. Tyvärr kan de inte alltid få hjälp från lagen heller, åtminstone inte i dagsläget. Så länge dessa bilder fortsätter att sälja kommer Paparazzi att fortsätta ta sådana bilder. Som fotograf kan det vara lockande att frestas av de snabba pengarna som finns i Paparazzi-fotograferandet. Det handlar i slutändan om hur ens egna värderingar ser ut. Det känns förmodligen bättre att kunna leva på sin egen talang och hårda arbete än att leva på andra personers kändisskap.